I my se o děti v hospici staráme, ať už jsou samy nemocné, nebo jsou to děti nemocných. Děti, o kterých je v nadpisu řeč, se do naší péče nedostanou, tak bych vám o nich rád dnes napsal. 

Perinatální paliativní péče je péče o rodiče a děti, u nichž se očekává, že zemřou během těhotenství nebo krátce po něm. Často jsou jim diagnostikované vady neslučitelné se životem, narodí se předčasně a někdy taky nevíme proč, ale stane se to. Péče o rodiče a očekávané dítě akcentuje maximální komfort, lásku, neinvazivní péči a celou rodinu obklopuje starostlivostí. 

V ČR se potřeba této paliativní péče týká asi 60% dětí, které benefitují z paliativní péče. Jinými slovy až 2500 rodin ročně je zasaženo ztrátou miminka. I u těchto dětí klademe důraz na to, aby jim bylo dobře, aby je netrápily dušnosti, bolesti, aby mohli být s tátou a mámou tak, kde zrovna jsou a musí být. Třeba na Novorozenecké jednotce intenzivní péče nebo doma. Proto je důležité hned od začátku myslet na tvorbu vzpomínek. Dnes již existuje spousta možností, nejčastěji jsou to upomínky, např. otisky nožiček či rukou, fotografie, obrázek z ultrazvuku a další. Je to něco, co pomáhá se rychle zorientovat, když nezbývá mnoho času a všechno se děje ráz na ráz. Stěžejním úkolem doprovázejících je podpora rodin v procesu loučení se s děťátkem, čas, pocit důvěry a bezpečí.  

Někdy jedno video řekne víc než tisíc slov a umožní Vám lépe pochopit o čem tato péče je. 

Téma či obor klade nároky i na ošetřující personál. V roce 2020 vznikla specializovaná linka a web informační podpory pro zdravotníky, kteří pečují o rodiče při perinatální ztrátě. Pokud by vás toto téma zajímalo, více informací naleznete v odkazech níže:  

https://www.perinatalniztrata.cz/ https://ditevsrdci.cz/cz